Gyengéden harapj

 

 

 

 

 

 

Kérlek, gyengéden harapj” avagy Letti ünnepi (elsősorban Karácsonyi) libamája

 

Hozzávalók:

- 2 szép egészséges hízott liba mája,amelyet önként, gágogva ajánlottak fel a bolondos kis libuskák
- bőrös háj
- 3dl tej (legjobb a friss házi tej)

Fűszerek: só, bio vegeta, fehérbors, házi édes pirospaprika, 1-2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 puttonyos Tokai Aszú

 

Az elkészítés menete:

A megmosott libamájakat gusztusos szeletekre vágjuk és beletesszük az előzőleg elkészített fűszeres tejbe. Egy éjszakára altatjuk a hűtőben, hogy a máj szenvedélyesen átadja magát a finom ízeknek és megadóan magába szívja az aromákat.

A tejbe a következő fűszereket keverjük:

-1-2 gerezd fokhagyma

-bio vegata (sómentes)

-Tokai Aszú(1-2-3 kupaknyi mennyiség,ki mennyire részegesen szereti,1dl-ig is "feltornázhatjuk" a mennyiséget)

 

Másnap boldog örömmel óvatosan, cirógatva felkeltjük a libamájat, kivesszük a tejből, szűrőbe tesszük és jól lecsöpögtetjük. Amíg elkészítjük a család reggelijét, a gyerekek csillogó szemmel megisszák a Karácsonyi kakaót, mi felnőttebbek a fahéjas, habos cappuccino-t, addig a máj épp megfelelően le is csöpög a szűrőtálban.

A cserépedényt használat előtt áztassuk be fél órára, elkerülve ezzel, hogy a forró sütőben megrepedjen.

A  bőrös hájat kockázzuk fel, és ha már ráncosra fürdőzött a római tál a mosogatóban, töröljük szárazra és tegyük bele a lecsöpögött májjal együtt. Készítsük el a hagyma és fokhagyma pürét erre alkalmas robotkés segítségével, de lehetőleg ne pizsamában, mert mosásig hagymaszagú marad (és köztudottan a hagyma utólagos illata nem vágygerjesztő, már aki érintett ebben.)

Kés-zsonglőrök mellőzhetik az elektromos pengét, lényeg, hogy a hagymaféléket nagyon apróra vágjuk, és tegyük a háj-máj közé.

Ezután sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk ( közben karácsonyi dalokat dúdolgatunk), és miután ismét minőségileg ellenőrizzük a Tokai Aszút, rálöttyintünk még kevéskét a májra. Kerüljön ünnepi mámorba.

( A hájat és a májat én egyszerre teszem bele a cserépedénybe, de akkurátusabb,gyermektelen,ráérős szakácsok, előbb felengedhetik  a hájat és utána tegyék bele a májat. Mindkét megoldás engedélyezett.)

A sütőt nem melegítjük elő!!  Miután betettük a tálat a hideg sütőbe, utána bekapcsoljuk kettőszáz fokosra és várakozunk, lesünk,közben iszogatunk. Énekelgetünk. Az évnek ezen a napján nem gond, ha kicsit hamisan.:-)

Szép fokozatosan a háj kezdi megadni magát a forróságnak és kb. 20 perc alatt elolvad, közben a máj is izgatottan sül és reményteljesen illatozik.

Az ízletes végeredményre kb. 1 órát kell várni,ha közben úgy látjuk sok a zsiradék, vegyünk le belőle,mert a hájnak kb. 3/4 részben kell a májat ellepnie.

A bőrös hájból merészebbek tepertőt is készíthetnek!

Amiikor elkészültünk és a Tokai is elfogyott, és igazi, havas, romantikus Karácsonyunk van, lefedve kitesszük és magára hagyjuk a hóba hűlni a májat. De! Mivel ez a szeretet ünnepe,kis cserépedényekbe porciózva tegyük ki hűlni a teraszra/erkélyre.

Később ezeket az edénykéket színes masnival átkötve,fenyőággal és dióval díszítve ajándékozzuk azoknak, akiket nagyon szeretünk.

Az üdvözlőkártyára csak ennyit írjuk: Ebben a májban benne van a szívünk, kérlek gyengéden harapd!