Csigaház

Melaszba mártott terror

 

A látszat kedvességbe csomagolt bántalmazás az erőszak egyik legártalmasabb fajtája. Ha figyelmetlen vagy. Ha nincs önreflexiód. Ha hitrendszereid uralkodnak feletted. Akkor ez a fajta terror akár éveken át is képes észrevétlen maradni. Annyira, hogy végül megszokod, és elhiszed a másiknak, hogy te vagy szétcsúszva, te vagy paranoid, neked nincs humorérzéked. Mert, amit mondott, azt nem bántásnak szánta, te veszed csak annak. (Még ismerőseid, szeretteid nevét is megemlíti a hitelesség kedvéért, hogy ők is ezt gondolják.) Hangsúlyozza, hogy nem akart megalázni, kinevetni, te mégis napról napra egyre rosszabbul vagy. Nem kiabál. Mindig halk. Kedveskedő. Te mégis szinte észrevétlen válsz gyengébbé és örömtelenné.

A melaszba mártott dominancia, a domináns sub attitűd sokkal többet árthat, mint a nyílt, egyértelmű támadás. Mert alattomos.

Aki rendszeresen összetéveszti az őszinteséget a durva otrombasággal, viccelődik, gúnyolódik azon, amiről tudja, hogy neked szomorúságot okoz (azért is, mert többször is jelezted ezt felé), az bántalmaz téged! Mégpedig úgy, hogy sunyi módszerekkel megpróbál megalázni, hogy szégyelld el magad, és érezd, hogy mennyire értéktelen vagy nélküle. Valójában pedig ő az, aki állandó szorongásban él. Gyenge, és ezért abból merít erőt, ha rést üt ott, ahol te a legerősebb vagy. Ott bánt, ahol szépnek, jónak, értékesnek, stabilnak, hitelesnek érzed magad. Alattomos és manipulatív szándék ez. Azt a területet gyengíti, ahol a legragyogóbb vagy, mert ha képes arra, hogy ott térdre kényszerítsen, a gyengeségeiddel már könnyen elbánik. Miért tesz valaki ilyet?

Számtalan ok állhat az ilyen típusú bántalmazás hátterében. Családi minta. Ezt látta, ezt tanulta. Fullasztóan indiszkrét, erősen kontrollált vagy bántalmazó, rideg, túl szigorú anyai szeretet. Apahiány. Érintéshiány vagy annak az ellenkezője. Túl sok testi kontaktus. Társfüggőség. Alacsony érzelmi intelligencia. Különböző antiszociális és egyéb személyiségzavarok, mentális betegségek. Az is előfordulhat, hogy a bántalmazó, csak egy saját magánál gyengébb ember mellett érzi magát erősnek, és értékesnek. És amíg veled foglalkozik, addig sem kell a saját félelmeivel, gyengeségeivel törődnie. Az elfojtás éllovasa. Nem empatikus. Sose fog bocsánatot kérni, hiszen azzal elismerné a bántalmazást. Ha mégis megteszi, azzal célja van. A bocsánatkérést csak eszköznek használja, hogy elnyerje feletted az irányítást.

Ezért is fontos, hogy légy éber, önreflexív! Légy tudatos! Képviseld magadat! Tarts távolságot! Mert ellenkező esetben akár egy életet is leélhetsz olyasvalaki közelében, aki úgy érzi joga van a szeretet nevében szemétbe dobni az értékeidet! Az gondolja, azért, mert egyszer igent mondtál kettőtökre (szerelemre, barátságra) örökös bérletet váltott az életedre.